Kwercetyna w alergiach

Uciążliwe kichanie, łzawiące oczy lub uporczywa wysypka. Czy tak jak wielu innych ludzi, zmagasz się z alergią? Może ktoś z Twoich bliskich? A czy słyszałeś o kwercetynie? Jeśli nie, czas to koniecznie nadrobić! Sprawdź, jak możesz sobie pomóc.

Uciążliwe kichanie, łzawiące oczy lub uporczywa wysypka. Czy tak jak wielu innych ludzi, zmagasz się z alergią? Może ktoś z Twoich bliskich? A czy słyszałeś o kwercetynie? Jeśli nie, czas to koniecznie nadrobić! Sprawdź, jak możesz sobie pomóc.

Choroby alergiczne to nieodłączna część współczesnego świata. Alergia może zaatakować niezależnie od wieku czy stylu życia. Każdego, w każdym momencie życia. A dane z badań epidemiologicznych nie są łaskawe i pokazują, że w niektórych regionach naszego kraju objawy alergiczne dotykają aż 40% osób! Najczęstszą postacią alergii jest pyłkowica, czyli silna reakcja uczuleniowa pojawiająca się przy kontakcie z pyłkami. Aż 25% osób ma alergiczny nieżyt nosa, a u 10% zdiagnozowano astmę. Z innych danych wynika też, że z alergią walczy ponad połowa mieszkańców dużych miast. A co jeszcze gorsze, zaledwie co trzeci alergik ma trafnie postawioną diagnozę dotyczącą swojej choroby. Brzmi to naprawdę słabo.

Ale wróćmy do wspomnianej kwercetyny. Co kryje się pod tą tajemniczo brzmiącą nazwą? Ot, naturalny flawonoid, który w dużych ilościach występuje w warzywach i owocach. A wiesz dlaczego w ostatnim czasie tak o niej głośno? Otóż, istnieje coraz więcej dowodów, że kwercetyna ma potencjał terapeutyczny w zapobieganiu i leczeniu różnych chorób. I mowa tu o poważnych schorzeniach, bo chorobach układu krążenia, raku i chorobach neurodegeneracyjnych. My przyjrzymy się jednak jej dobroczynnemu działaniu na schorzenia alergiczne.

Jak działa kwercetyna?

Na początek trochę teorii i wiedzy medycznej. Kwercetyna jest znana ze swojej aktywności przeciwutleniającej, wychwytywaniu wolnych rodników i właściwości antyalergicznych, które charakteryzują się pobudzaniem układu odpornościowego, aktywnością przeciwwirusową, hamowaniem uwalniania histaminy, zmniejszaniem cytokin prozapalnych, tworzeniem leukotrienów i hamowaniem wytwarzania interleukiny IL-4. Może również poprawić równowagę cytokin Th1 / Th2 oraz powstrzymać tworzenie przeciwciał IgE specyficznych dla antygenu. Jest także skuteczna w hamowaniu lipooksygenazy, eozynofilów i peroksydazy oraz hamowaniu mediatorów zapalnych. Niewiele Ci to mówi? Nic nie szkodzi. Ujmijmy to w skrócie. Wszystkie wspomniane mechanizmy sprawiają, że kwercetyna ma właściwości przeciwzapalne, które można (skutecznie!) wykorzystać w leczeniu astmy oskrzelowej późnej fazy i przetrwałego stanu zapalnego, alergicznego nieżytu nosa, a także ograniczonych reakcji anafilaktycznych wywołanych przez orzechy ziemne. I to jest dla nas najważniejsze.

Super! Tylko gdzie ją znajdę?

Już wymieniamy! W jabłkach, miodzie, roślinach jagodowych, cebuli, czerwonych winogronach, wiśniach, owocach cytrusowych i zielonych warzywach liściastych, niektórych ziołach, herbacie i winie. Uff, sporo tego! Wśród warzyw i owoców najwięcej kwercetyny znajdziesz w cebuli. Musisz jednak wiedzieć, że sposób przygotowania i przechowywania żywności może wpływać na zawartość kwercetyny. I tak, smażone lub gotowane potrawy mają mniejszą zawartość kwercetyny. Dzieje się tak, ponieważ wrzenie powoduje obniżenie poziomu kwercetyny. Z kolei długoterminowe przechowywanie żywności może negatywnie zmieniać zawartość kwercetyny. Przykładowo, cebula traci zawartość kwercetyny nawet o 33% w pierwszych 12 dniach przechowywania, ale w truskawkach jej poziom wzrasta o ok. 32% przy przechowywaniu w temperaturze -20°C przez okres 9 miesięcy. Także to, w jakich warunkach wzrastają rośliny, nie pozostaje bez znaczenia. I tu ciekawostka, z badań wynika, że wyższą zawartość kwercetyny znajdziemy w roślinach narażonych na większe promieniowanie UV. Domyślasz się dlaczego? Tak, to mechanizm obronny przed ekspozycją na promieniowanie UV. Tak to działa!

A jak ją dawkować?

Do leczenia alergii zazwyczaj stosuje się dawkę 400–600 mg tabletki powlekanej, od jednego do trzech razy na dobę, między posiłkami. Dawka jednak uzależniona jest od objawów klinicznych i dlatego najlepiej skonsultować ją ze specjalistą. Pamiętaj też, że kwercetyna nie jest rozpuszczalna w wodzie, więc aby zwiększyć jej wchłanianie, najlepiej przyjmować ją z tłuszczem lub olejem.

Jak widzisz, właściwa suplementacja oraz dieta to kluczowe elementy, które mogą pomóc Ci skutecznie rozprawić się z alergią. Dlatego jeśli jeszcze nie miałeś okazji skonsultować swojego problemu alergii z doświadczonym dietetykiem, najwyższy czas to zmienić. Zapraszamy do poradni beWell

Powrót